Haber

Dip çamuru temizlenecek, koy dev bir akvaryum olacak

Koyu eski günlerine kavuşturacak ve dev bir akvaryuma dönüştürecek olan dip çamuru temizleme projesi başlıyor. İlk çamur çekilişi 2 Mayıs Salı günü Bakan Kurumun katılımıyla gerçekleştirilecek.

İzmit Körfezi’nin temizliği için birbirinden değerli projelere imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dip çamurunu temizlemek için düğmeye bastı. İzmit Körfezi Doğu Havzası Tabanı Çamur Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertaraf İşi İhalesinde sürecin tamamlanmasının ardından ihaleyi kazanan Atlas Maden İşleri Otomotiv İnşaat arasında sözleşme imzalandı.

 

BAKAN KURUM KATILACAK

2 Mayıs Salı günü saat 10:00’da başlayacak projede ilk çamur çıkarma işlemi yapılacak. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın da katılacağı programa binlerce vatandaşın katılması bekleniyor.

 

PROJE KAPSAMINDA 8 MİLYON TON ÇAMUR KALDIRILACAK

720 hektarlık alanda iki etap olarak hayata geçirilen projenin sonucunda yaklaşık 8 milyon ton öğütülmüş çamurun 3,5 milyon metreküpü temizlenecek. Projenin ikinci fazının hayata geçmesiyle birlikte İzmit Körfezi eski günlerine kavuşacak ve adeta dev bir akvaryum görünümüne kavuşacak.

 

MUSİLAJI TETİKLEYEN ÇAMUR TEMİZLENECEK

Marmara Denizi’ndeki müsilaj faciasının ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin kurtarılması adına kıymetli olan dip çamurunun temizlenmesi projesi için hazırlıklara başladı.

 

PROJE 5 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

Proje kapsamında çamur gemilerle dipten borularla alınarak İzmit Atletizm Pisti arkasında kurulacak susuzlaştırma tesisine nakledilecek. Taban Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertaraf projesinin 5 yılda tamamlanması planlanmaktadır.

 

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

İzmit Körfezi’nin doğu havzasında geçmiş yıllardan günümüze akıntılar, yüzey suları ve insan faaliyetleri sonucunda biriken dip çamuru ile ilgili Büyükşehir, TÜBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesi’ne rapor hazırlattı.

 

EKOSİSTEM OLUMSUZ ETKİLENDİ

Raporda 720 hektar arazide 3,5 milyon metreküp yer çamuru bulunduğu, özellikle güneybatı kesimlerde çamurun su sirkülasyonunu azalttığı vb. Meteorolojik olaylarda koku ve bulanıklığa neden olduğu, biyolojik olaylar (alg patlamaları) nedeniyle çözünmüş oksijeni tüketerek deniz ekosistemi için olumsuz çevre kirliliğine neden olduğu gibi, Marmara Denizi’nde tüm ekosistemi olumsuz etkileyen müsilaj oluşumunu da tetikler.

 

BÜYÜKŞEHİR VE ÇEVRE BAKANLIĞI PROTOKOL İMZALADI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında sonradan çevre kirliliğine neden olduğu belirlenen öğütme çamurunun temizlenmesi amacıyla 29.08.2022 tarihinde protokol imzalandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu