Ekonomi

“OVP agresif ama ulaşılabilir bir hedeftir”

Bosphorus Ventures İcra Kurulu Lideri Agah Uğur, ekonomiyi durdurmadan enflasyonu tek haneye indirmenin sorun olduğunu belirterek, enflasyonun en büyük düşman olduğunu ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Bloomberg HT yayınına katılan Uğur, Türkiye ve küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hatta seçimlerden sonra ortaya çıkan ekonomi politikalarını ve yönetimleri beğendiğini kaydeden Uğuru, “Bu yönetimin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun OVP’ye geleceğimizi öngören bir biçimde yansıdığını söyleyebiliriz. Böyle şeyler yapıyoruz. altına düşmeyeceğini kabul edelim ve buna göre tedbirlerimizi alıyoruz, büyüme için büyüme olmayacağı söylendi. altında Bu mümkün. “Bunun kabul edilebilir olduğunu söyleyen bir program, yani gerçekçi bir programdır” dedi.

Uğur, güçlü KOBİ’ler dışındaki diğer KOBİ’ler için de durumun kolay olmayacağını, çünkü kredilerin gerçekten bir süreliğine durduğunu, artık musluklar açılmış gibi görünse de bankaların çok daha seçici davranacağını, bu nedenle işin zorlaştığını söyledi. Krediye erişim devam edecek.

Ayrıca maliyetlerin de çok arttığının altını çizen Uğur, “Eskiden ucuz krediye ulaşma imkanı vardı ama artık bu kadar olmayacak. Muhtemelen mevduatın arttığı bir dönem yaşayacaksak” Faizler yüzde 35’in üzerinde seyredecek, kredi faizleri de bunlardan yüksek olacak. Bu nedenle krediler hem düşük hem de maliyetli. “Mevcut olanı koruma dönemi değil, büyüme ve yatırım dönemi yaşayacağız. Bunun önümüzdeki 12 ay boyunca devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

“Talep de azalacak”

Sıkı para politikalarının uygulandığı bir yerde talebin tam olarak birebir olmayacağına işaret eden Uğur, buna bağlı olarak talebin de daralacağını, önümüzdeki dönemde ek kredi taleplerinde istikrar sağlanacağını söyledi. şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacı muhtemelen çok fazla artmayacaktır.

Startup’lar değer kazandı

Dünyadaki kolay ve ucuz para döngüsü sona erdiğinde, güçlü büyüme hikayesi olan ve para yakmayan girişimlere odaklandıklarını belirten Uğur, “Bu nedenle yatırımcılar çok daha seçici ve girişim şirketlerinin zorlandığını düşünüyorum. bu parayı hızlı bir şekilde olumluya çeviremez.” dedi.

“İklimin ekonomi üzerinde büyük etkisi var”

Uğur, küresel ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu ve şunları söyledi:

“Artık tüm dünyanın öncelik verdiği konu enflasyonun düşürülmesi. Jeopolitik kutuplaşmanın dünya ticaretine dramatik bir etkisi olduğunu düşünüyorum. İklim meselesinin ekonomiye de büyük etkisi oldu. Bütün bunlarla birlikte kırılgan bir dünya ekonomisinin de önümüze çıktığını düşünüyorum. Amerika krizleri iyi yönetiyor ve muhtemelen resesyona yol açıyor.” Sanırım girmeden önce bunu aşacaklar.

Elbette Avrupa’da talebin yavaşlaması ve daralması bizi çok etkiliyor ve etkileyecek.

Çin’de de bir daralma var ama orada öyle bir disiplin var ki, dünya ekonomisini etkileyecek bir olumsuzluk öngörmüyorum.
Bütün bunlara baktığımızda 2024 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyonun düşmesiyle birlikte hanehalkı reel gelirlerinin yeniden artmaya başlayacağını ve bunun da büyümeyi tetikleyeceğini öngörüyorum.
Önümüzdeki yılın bir geçiş dönemi olacağını, yani kırılganlıkların devam edeceğini, sonrasında ekonominin daha öngörülebilir olacağını düşünüyorum.

Çin ile yaşanan tedirginliğin Türkiye’ye fayda sağlayacağını düşünüyorum. “Oyunumuzu iyi oynarsak arzın Çin’den Türkiye’ye kayacağını düşünüyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu