Ekonomi

Yöneticiydi; 40 ton böğürtlen, 25 ton çilek üreten çiftçi oldu

Bahçe bakımı ve hasat yapılan nisan-kasım döneminde 20 kişiyi de istihdam eden Fikret Ateş, ürünlerini, katkı maddesi kullanmadan ‘Freeze Dry Teknolojisi’ ile dondurarak kurutan bir firmaya satıyor. Köylülerini böğürtlen ve çilek ekmeleri konusunda teşvik ettiğini belirten Ateş, şöyle konuştu:

“Şu an köylülerden tek talebimiz üretim yapmaları. Bu konuda destek alamadığımız için ekim alanlarını daha fazla genişletemiyoruz. Bu seneki hedefimiz, 100 dönüm çilek bahçesi kurmaktı ancak şu ana kadar kendi öz sermayemizle 10 dönüm kurabildik. Sonbahara kadar bunu biz 15 dönüme kadar çıkarmayı hedefliyoruz.”

Ateş, alım garantili bir ürün ektiklerini kaydederek, “Dışardan yoğun bir istek ve talep var. Organik bir ürün üretiyoruz. İşi daha da geliştirebilmek için devletimizden, tarım il müdürlüğümüzden destek bekliyoruz. Köyümüzün havasından, suyundan ve toprağından güzel bir ürün yakaladık. Ürünümüzü verdiğimiz firma dondurarak kurutuyor. Yani suyunu çekerek raf ömrünü ve içindeki proteinleri koruyarak Freeze Fresh yapıyor. Şu anda Erzincan’da ve Doğu Anadolu’da ticari amaçlı kurulan ilk böğürtlen bahçesiyiz.” dedi.

Köylülerine örnek oldu

Çilek ve böğürtlen üretiminin köylerinde yaygınlaşmasını istediklerini dile getiren Köse, “Satış ve pazarlama konusunda da köylümüze faydası olacak. Devletin vereceği destekle inanıyorum ki bu ürünü köyümüzde daha da yaygınlaştıracağız. Fikret Bey çok büyük bir örnek oldu. Çevre köylerden de gelip çilek ve böğürtlen fidesi isteyenler oldu. Böğürtlen ve çilek ekilmesi gerektiğini onlara anlatıyoruz. Fikret arkadaşımızın da bu konudaki tecrübelerinden faydalanıyorlar.” diye konuştu.

Yöredeki çiftçilerden Ali Haydar Subayrak da kendilerine örnek olan Ateş’ten görüp kendisinin de az da olsa çilek üretmeye başladığını söyleyerek, köylerinde çilek üretiminin yaygınlaştırılmasını istediklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu